Založ si blog

Bezradná Európa.

Európske štáty boli dlhé stáročia na čele vývoja. Nezvládli však ostatnú svetovú vojnu a ich vplyv vo svete postupne slabol a slabne naďalej. Dominantné postavenie vo svete postupne získali USA a ZSSR. Európa sa postupne zjednotila, no na udržanie vplyvu vo svete to nestačilo. Naviac na scénu vstúpila aj Čína.

Každý štát, či skupina štátov, potrebuje pre svoj chod tri základné predpoklady: suroviny, pracovné sily a trhy. Na tomto fakte nič nezmení ani propag anda na jednej, či druhej strane. Propaganda pomôže vyhrať voľby, nemôže však určiť zmysluplný smer vývoja.

Vojny medzi, štátmi, či alianciami, sa vždy vedú so snahou ovládnuť suroviny, pracovné sily, trhy. Sloboda, demokracia, náboženská tolerancia, slúžia iba na demagogické zakrytie skutočných záujmov. Štáty bez silnej armády, alebo spojenca, nemajú nárok na exitenciu.

Ako, z tohto pohľadu, vyzerá budúcnosť hlavných aktérov súčasnosti?

Rusko je na tom, asi, najlepšie, má suroviny, pracovné sily aj trhy. Má aj armádu, ktorá je schopná toto všetko ochrániť. Lebo tých, ktorým sa to nepáči je veľa. Madeleine Albrigthová, kedysi ministerka zahraničných vecí USA, tvrdila, že je neskutočne nespravodlivé ak 2% svetovej populácie vlastní 20% svetových zásob surovín. Keďže vojenská intervencia je nereálna, nastupuje propaganda, ktorá nadobúda až humornú podobu. Tvrdí, že Rusko chce obsadiť časť Európy, ktorú nedávno opustilo, hoci ho ktomu nikto nenútil. Zmysel pre humor preukázal aj náš minister obrany, Peter Gajdoš, ktorý deklaroval naše odhodlanie brániť pobaltské štáty pred ruskou agresiou. Inak, Rusko aj USA, vedomé si svojej zodpovednpsti za svet, správajú sa zodpovedne a svoje kroky koordinujú. Výnimkou bola účasť USA na občianskej vojne v Rusku, v roku 1920. Bola to iba epizóda a USA ani Rusko neboli vtedy svetové veľmoci.

Európa, z pohľadu surovín, pracovnej sily a trhov je na tom zle. Suroviny je nútená kupovať, čo nikdy nerobila a to oslabuje jej pozíciu na trhu. Pracovných síl má dostatok, jej pozíciu však zhoršujú utečenci, ktorých, neviem prečo, nenazýva pracovnou silou. U nás, Rómovia sú evidovaní ako nezamestnaná pracovná sila, hoci viac než tisíc rokov nás presviečajú, že práca, je neprirodzená ľudská vlastnosť. Na zmenu na plnohodnotnú pracovnú silu mrhá EÚ peniaze, ako to robila už Mária Terézia aj komunisti. Len neviem prečo EÚ nepoužíva rovnaký meter aj na utečencov. To, že doteraz nepracovali a napriek tomu majú dostatok financií, predsa nie je dôvod.

Európa nemá armádu, ktorá by jej záujmy ochránila. Spolieha sa na spojencov, ktorí ju ale budú chrániť len dovtedy, kým to bude pre nich výhodné. USA núti Európu podpísať zmluvu TTIP, ktorá im otvorí európske trhy a chce tam umiestniť aj utečencov z Blízkeho východu. Rusko tam vidí trhy pre svoje suroviny a Čína pre svoje peniaze. Intenzívna diplomatická aktivita Putin, Erdogan, Kerry, Lavrov, neveští pre Európu nič dobré.

Prečo nepôjdem voliť

23.05.2019

Ľudia si zarábajú na svoje potreby dvojakým spôsobom: – poctivo, v potu tváre – nepoctivo, krádežami Tí prví ma nezaujímajú, žijú si svoj život, ktorý im určila vláda. Tí druhí si potrebujú peniaze, aj seba, ochrániť. Nenadarmo sa hovorí, že kto má veľa peňazí je spokojný, že kto má krásnu manželku, je šťastný a ten kto nemá jedno ani druhé má [...]

Čo svetu priniesol mier?

06.06.2018

Svet už od II. svetovej vojny žije bez veľkej vojny. Mier taký dlhý čas je predsa len neobvyklý, história nepamätá taký dlhý čas bez vojen, je predsa písaná vojnami. Čo tento mier priniesol svetu? Sovietskemu zväzu priniesol krízu a zánik, nástupnícke Rusko je však života schopné, má totiž všetko čo potrebuje: suroviny, pracovné sily a trhy. A má armádu, ktorá to [...]

Rusko – ideálne miesto pre hrob.

09.04.2018

Túto túžbu majú ľudia, národy, štáty od nepamäti. Asi to majú uložené v génoch. Svoje hroby tu našli Mongoli, Tatári, Švédi, Poliaci, Turci, Francúzi, Nemci a ich spojenci. No oni tam pôvodne prišli kradnúť a vraždiť, no napokon sa uspokojili aj s miestom pre hrob. Dnes už vojenské technológie natoľko pokročili, že priama invázia je nemožná, preto EU hľadá, už [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 36761x
Priemerná čítanosť článkov: 2451x

Autor blogu

Kategórie