Založ si blog

Stav bez vojny nám škodí?

Európa nezažila, na vlastnej koži, vojnu už od roku 1945. S výnimkou vojny v Juhoslávii, ktorú sme sledovali len v televízii. Je to neobvyklý stav, predsa len každá generácia, po dlhé  stáročia, zažívala na vlastnej koži strasti vojny.

Lenže vojny majú na ľudskú spoločnosť aj pozitívny vplyv:

– regulácia obyvateľstva. Zredukoval sa počet obyvateľov, hlavne tých „neužitočných“, nezamestnaných, invalidov, sociálne odkázaných. Všetkých, ktorí boli schopní nosiť zbraň, obliekli do uniforiem a poslali na bojisko, ostatní zostali bez lekárskej starostlivosti, lekári sa predsa venovali vojakom na fronte. To sa týkalo aj žien. Klesol počet žien, ktoré rodili deti a tak sa mohli zapojiť do práce vo fabrikách, alebo ako zdravotnícky personál v starostlivosti o vojakov.

-politická jednota. Štáty potrebovali politickú jednotu, buď sa zjednotili dobrovoľne, alebo násilne.

-investície do priemyslu. Investície smerovali do výrobných prostriedkov.

Výsledkom týchto opatrení aj bol nebývalý hospodársky rast. Najväčší rast dosiahli krajiny aj po vojne. Víťazi aj porazení, bez rozdielu. Bolo to zrejme dané tým, že sa tieto opatrenia týkali všetkých. Výsledkom bola, po I.svetovej vojne, druhá priemyselná revolúcia a po II. svetovej vojne, tretia priemyselná revolúcia.

Ako to s týmito opatreniami vyzerá dnes?

-regulácia obyvateľstva. Dosahuje sa antikoncepciou, to je však iba u zodpovedných.

-politická jednota. Pestrosť politického spektra je taká rozsiahla, že jednotlivé štáty majú problém vytvoriť funkčné vlády. Drobenie pokračuje aj na európskej úrovni, odchádza VB, prezident Macron navrhuje viac rýchlostnú Európu, atď.

-investície do priemyslu. Investície smerujú do spotrebného priemyslu a najväčšiu starosť nám spôsobuje či výrobky obsahujú tzv. kazítka.

Za tohto stavu očakávať príchod štvrtej priemyselnej revolúcie je však iba zbožné želanie. Európa sa motá v kruhu a iba čaká čo urobia iní.

Prečo nepôjdem voliť

23.05.2019

Ľudia si zarábajú na svoje potreby dvojakým spôsobom: – poctivo, v potu tváre – nepoctivo, krádežami Tí prví ma nezaujímajú, žijú si svoj život, ktorý im určila vláda. Tí druhí si potrebujú peniaze, aj seba, ochrániť. Nenadarmo sa hovorí, že kto má veľa peňazí je spokojný, že kto má krásnu manželku, je šťastný a ten kto nemá jedno ani druhé má [...]

Čo svetu priniesol mier?

06.06.2018

Svet už od II. svetovej vojny žije bez veľkej vojny. Mier taký dlhý čas je predsa len neobvyklý, história nepamätá taký dlhý čas bez vojen, je predsa písaná vojnami. Čo tento mier priniesol svetu? Sovietskemu zväzu priniesol krízu a zánik, nástupnícke Rusko je však života schopné, má totiž všetko čo potrebuje: suroviny, pracovné sily a trhy. A má armádu, ktorá to [...]

Rusko – ideálne miesto pre hrob.

09.04.2018

Túto túžbu majú ľudia, národy, štáty od nepamäti. Asi to majú uložené v génoch. Svoje hroby tu našli Mongoli, Tatári, Švédi, Poliaci, Turci, Francúzi, Nemci a ich spojenci. No oni tam pôvodne prišli kradnúť a vraždiť, no napokon sa uspokojili aj s miestom pre hrob. Dnes už vojenské technológie natoľko pokročili, že priama invázia je nemožná, preto EU hľadá, už [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 36760x
Priemerná čítanosť článkov: 2451x

Autor blogu

Kategórie