Založ si blog

Krajina neobmedzených možností.

Tričko  nápisom „No job, no many, no problems“ a slovenským prekladom na chrbte „žiadna práca, žiadne peniaze, žiadne problémy“ som nosil s obľubou, samozrejme len vo svojom voľnom čase. Bol to môj súkromný a zbytočný pohľad na svet plný povinností a starostí.

A predsa žijú medzi nami ľudia, ktorí sa riadia týmto heslom. Platia zato nižším životným štandardom, ale zrejme im to stojí zato. Majú vládneho splnomocnenca pre riešenie svojich problémov, majú ombudsmanku, aby im nikto neubližoval, ani verbálne, netrpia nedostatkom, podľa svojich štandardov, veď časť dávok v hmotnej núdzi odnesú hneď v prvý deň do krčiem, herní a stávkových kancelárií, majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť, sociálnu starostlivosť, skrátka je to pre nich „krajina neobmedzených možností“.

Majoritné obyvateľstvo sa snaží o asimiláciu  Rómov podľa svojich  predstáv, Rómovia majú ale svoje predstavy.

Predchádzajúci vládny splnomocnenec chcel aby sa problémy s rómskou komunitou  riešili s účasťou Rómov. Navrhol napríklad, aby si Rómovia sami postavili vlastné domy, on zabezpečí materiál na stavbu a obec pozemok a stavebný dozor. Obce, ktoré sa zapojili do programu, zistili že Rómovia nemajú záujem o prácu, materiál treba strážiť, inžinierske siete nie sú pre celú osadu ale len pre jeden dom a dokonca treba za energie platiť, atď. Obce hľadali spôsob, ako z toho vycúvať. Nakoniec sa našiel podnikateľ, ktorý bol ochotný stavbu zrealizovať, ale bez Rómov a mimo osady.

Podobný problém riešila aj starostka nemenovanej obce s veľkou rómskou osadou. Splnomocnenec navrhol vybudovať do rómskej osady v obci vodovod. Dal vypracovať projekt, zabezpečil peniaze na realizáciu, už bolo treba iba stavebné povolenie obce. Starostka ho odmietla vydať, kým nebude jasné, kto bude za vodu platiť. Zrejme na ňu bol vyvíjaný nátlak a tak sa obrátila na médiá s otázkou, „prečo majú byť potrestaní obyvatelia obce, ktorí si za vodu riadne platia, aby platili aj za vodu odoberanú rómskou osadou“?

Nový splnomocnenec si už nedáva také nereálne požiadavky, aby Rómovia pracovali na svojich domoch, alebo platili za odobratú vodu. Oni si predstavujú spolužitie ináč.

Prečo nepôjdem voliť

23.05.2019

Ľudia si zarábajú na svoje potreby dvojakým spôsobom: – poctivo, v potu tváre – nepoctivo, krádežami Tí prví ma nezaujímajú, žijú si svoj život, ktorý im určila vláda. Tí druhí si potrebujú peniaze, aj seba, ochrániť. Nenadarmo sa hovorí, že kto má veľa peňazí je spokojný, že kto má krásnu manželku, je šťastný a ten kto nemá jedno ani druhé má [...]

Čo svetu priniesol mier?

06.06.2018

Svet už od II. svetovej vojny žije bez veľkej vojny. Mier taký dlhý čas je predsa len neobvyklý, história nepamätá taký dlhý čas bez vojen, je predsa písaná vojnami. Čo tento mier priniesol svetu? Sovietskemu zväzu priniesol krízu a zánik, nástupnícke Rusko je však života schopné, má totiž všetko čo potrebuje: suroviny, pracovné sily a trhy. A má armádu, ktorá to [...]

Rusko – ideálne miesto pre hrob.

09.04.2018

Túto túžbu majú ľudia, národy, štáty od nepamäti. Asi to majú uložené v génoch. Svoje hroby tu našli Mongoli, Tatári, Švédi, Poliaci, Turci, Francúzi, Nemci a ich spojenci. No oni tam pôvodne prišli kradnúť a vraždiť, no napokon sa uspokojili aj s miestom pre hrob. Dnes už vojenské technológie natoľko pokročili, že priama invázia je nemožná, preto EU hľadá, už [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 36824x
Priemerná čítanosť článkov: 2455x

Autor blogu

Kategórie