Založ si blog

Čo svetu priniesol mier?

Svet už od II. svetovej vojny žije bez veľkej vojny. Mier taký dlhý čas je predsa len neobvyklý, história nepamätá taký dlhý čas bez vojen, je predsa písaná vojnami. Čo tento mier priniesol svetu?

Sovietskemu zväzu priniesol krízu a zánik, nástupnícke Rusko je však života schopné, má totiž všetko čo potrebuje: suroviny, pracovné sily a trhy. A má armádu, ktorá to je schopná ochrániť. Sankcie mu neuškodia a verbálne útoky sú skôr komické ako reálne. Rýchlo zaujalo aj post hráča na globálnej úrovni, o čom svedčí aj jeho angažovanie v Sýrii.

USA  sa dlho tešili z víťazstva v studenej vojne, uverili predstave unipolárneho sveta pod ich vedením. Nevšimli si domáce problémy. Dnes sa ich snažia riešiť sankciami, clami a inými obchodnými praktikami. Majú však silnú ekonomiku a nemusia sa obávať nikoho a ničoho.

Čína má tiež dobré vyhliadky, časť surovín musí nakupovať najmä z Ruska a Afriky, no snaží sa s nimi udržovať korektné politické vzťahy. Pracovných síl má dostatok a trhy si získava najmä cenou. Obrovský prebytok v platobnej bilancii si ukladá do nákupu zlata a investovaním v zahraničí.

Európa je na tom horšie, nemá suroviny, musí ich kupovať, čo zdražuje výrobu. Bola predsa zvyknutá brať ich z kolónií zadarmo. Pracovných síl má dostatok, nemajú síce dobrú štruktúru ale to sa dá ľahko napraviť. A napokon zostávajú trhy. Trhy v Rusku si ničí sankciami, trhy v Číne sú nedosiahnuteľné pre nízke ceny, trhy v Afrike sú insolventné, trhy v USA  si Američania začínajú chrániť clami. A tak im zostáva iba vnútorný trh. Tento trh zaplavujú jednorazovými výrobkami, výrobkami so zníženou životnosťou a umelo vytvorenou čerstvosťou. Dôsledkom tohto postupu sa Európa stáva veľkým smetiskom na ktorom končia potraviny, jednorazové predmety, televízory, práčky, autá, atď. Najnovšie nás spasí recyklácia, čiže z odpadu urobíme surovinu na nový výrobok, potom výrobok a z výrobku odpad a tak stále dookola. Že je orientácia na vnútorný trh slepá ulica, poukázal už Hitler v diele Mein Kampf.

Slabnúca ekonomická sila má za následok aj slabnúcu politickú moc. V medzinárod- ných vzťahoch totiž platí právo silnejšieho. Európa sa o tom presvedčila napr. pri ponorke vo švédskych vodách. Nielen obvinila, rovno odsúdila Rusko z porušovania teritoriánych vôd Švédska. Rusko odpovedalo, potopte tú ponorku. A zrazu sa ozval skutočný vlastník ponorky – USA. A Európa razom stíchla. Podobný prípad je let lietadla MH17, ktoré havarovalo nad Ukrajinou, európske štáty odsúdili za haváriu lietadla Rusko, to však žiada dôkazy a tak vyšetrovatelia štyri roky predkladajú nové a nové dôkazy, ktoré sú čím ďalej absurdnejšie. Veľkým problémom je aj migrácia, ktorej Európa čelí, nesmie ju zastaviť, dokonca ani pomenovať vinníka. Aj to je dokladom jej politickej slabosti.

Vývoj vždy podliehal cyklickým zmenám, demokracia je známa tým že zhromažďuje majetok, najprv zákonným spôsobom, potom aj nezákonným. Keď už vyčerpá všetky možnosti doma, obráti sa na susedov, začne vojnu. Vojna všetko zničí, zredukuje počet obyvateľov, prinesie nové technológie a všetko môže začať nanovo. Teraz však do tohoto cyklu vstúpili atómové zbrane a urobili vojnu nereálnou. Európa sa ocitla v post demokratickej fáze vývoja a hľadá východisko. Ak ho nenájde, bude čeliť svojmu zániku.

 

 

Prečo nepôjdem voliť

23.05.2019

Ľudia si zarábajú na svoje potreby dvojakým spôsobom: – poctivo, v potu tváre – nepoctivo, krádežami Tí prví ma nezaujímajú, žijú si svoj život, ktorý im určila vláda. Tí druhí si potrebujú peniaze, aj seba, ochrániť. Nenadarmo sa hovorí, že kto má veľa peňazí je spokojný, že kto má krásnu manželku, je šťastný a ten kto nemá jedno ani druhé má [...]

Rusko – ideálne miesto pre hrob.

09.04.2018

Túto túžbu majú ľudia, národy, štáty od nepamäti. Asi to majú uložené v génoch. Svoje hroby tu našli Mongoli, Tatári, Švédi, Poliaci, Turci, Francúzi, Nemci a ich spojenci. No oni tam pôvodne prišli kradnúť a vraždiť, no napokon sa uspokojili aj s miestom pre hrob. Dnes už vojenské technológie natoľko pokročili, že priama invázia je nemožná, preto EU hľadá, už [...]

Ako zvýšiť atraktivitu ZOH.

08.03.2018

Na 1. ZOH v Chamonix v roku 1924 športovci súťažili iba v 16 športových kategóriách. Na 23. ZOH v Pchjončchangu v roku 2018 to bolo už 102 športových kategórií. Dôvodom rozširovania programu sú, ako inak, peniaze. Reklama, televízne práva, upomienkové predmety. Predmetom obchodu sa stal aj doping, niektorí ho majú povolený zo zdravotných dôvodov, iní sú potrestaní pre [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 36809x
Priemerná čítanosť článkov: 2454x

Autor blogu

Kategórie